trygonometria
tyu:
proszę wskazanie błędu w zadaniu
Oblicz czwarty wyraz ciągu określonego wzorem rekurencyjnym
a
1=0
a
2=π
a
n=cos*a
n−1 + cos*a
n−2 dla n≥3
Obliczyłem
cos*a
3= 0
lecz wychodzi mi, że cos*a
4=−1, bo cos*a
4=cos*a
3+cos*a
2=0+cos*π
a powinien być cos*a
4=0
tutaj
http://www.matematyka.pl/125447.htm jest te zadanie pobieżnie rozwiązane, ale nie wiem gdzie jest błąd
15 gru 14:20
J:
a3 = cosπ + cos0 = −1 + 1 = 0
a4 = cos0 + cosπ = 1 − 1 = 0
15 gru 14:26
tyu: dziękuję. Dlaczego za a3=cos0, a nie a3=0
15 gru 14:30
tyu: bo wyrazu ciągu to są cos*a
n−1, cos*a
n−2; cos*a
n−3 a nie np 0
15 gru 14:31
J:
a4 = cosa3 + cosa2 = cos0 ( bo a3 = 0) + cosπ ( bo a2 = π )
15 gru 14:32
tyu: dziękuję
15 gru 14:32