Dzielenie
Foxal:
Jak to zrobic do konca?
(−4m3+7m2+4):(m−2)=−4m2−m
4m3−8m2
−−−−−−−−−−−−−−
−m2−2m
15 gru 13:51
:): a co konkretnie masz zrobić?
15 gru 14:06
Tadeusz:
...a skąd to −2m na końcu
15 gru 14:07
Tadeusz:
dzieli wielomiany ...tylko się zaputał −
15 gru 14:09
:): fakt, nie zauważyłam błędu
15 gru 14:12
Foxal:
4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−m2
m2−2m
jqk dalej zrobic?
15 gru 14:16
pigor: ... , a może chcesz np. tak
−4m3+7m2+4= −4m3+8m2−m2+4= −4m2(m−2)−1(m2−4)=
= −4m2(m−2)−(m−2)(m+2)= (m−2)(−4m2−m−2)= −(m−2)(4m2+m−2)
i dalej "deltą"
15 gru 14:16
Foxal: tedeuszu w 2 komentarzu to byla literowka?
15 gru 14:17
Foxal: mam rozumiec ze tylko takim sposobem da sie podzielic wielomian?(pigor)
15 gru 14:19
Tadeusz:
−4m2−m−2
(−4m3+7m2+4):(m−2)
4m3−8m2
−m2+4
m2−2m
−2m+4
2m−4
15 gru 14:21
Foxal: od 5 linijki nie rozumiem(nie liczac linijki z rozwiazaniem) i skad sie wielo na koncu te −2?
15 gru 14:26
J: ..dopisujesz: −m2 + 0*m + 4
m2 − 2m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 2m + 4
15 gru 14:30
Foxal: dzieki, wielkie J zawsze na propsie, dla mnie takie kombinowanie to abstrakcja.
15 gru 14:37