pkt przecięcia
adam: znaleźć punkt przecięcia prostych
k: x=1−t t∊R l: x=2t
y=3+t y=3−t
15 gru 13:20
J:
..przekształć do równań ogólnych i rozwiąż układ równań...
15 gru 13:27
pigor: ...,
k: t=1−x i t=y−3 ⇔ y−3=1−x ⇔ x+ y= 4
l: 2t=x i 2t=6−2y ⇔ x=6−2y ⇔ x+2y=6 /− stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=2 i x=2 ⇔
(x,y)= (2,2) − szukany punkt przecięcia się k i l, ,,,
15 gru 13:50
Gray: Albo tak:
1−t = 2u
3+t = 3−u
Po dodaniu stronami: 4 = 3+u ⇒ u=1 ⇒ x=2, y=2 to Twój punkt przecięcia.
15 gru 13:51
pigor: ...

jeszcze lepiej , bo ...

inteligentnie.
15 gru 14:02