Pochodna f-cji dwóch zmiennych z definicji.
Miśka: mam policzyć pochodną funkcji
| | y2 | | π | |
f(x,y) = |
| w punkcie ( |
| , 0) z definicji. Jak sie za to zabrac? |
| | sinx | | 2 | |
15 gru 12:31
Miśka: | | | | π | | π | | f( |
| +h , 0)−f( |
| ,0) | | | 2 | | 2 | |
| | 0 | |
Bo jak liczę: limh→∞ |
| to wychodzi |
| |
| | h | | 0 | |
15 gru 12:43
Miśka: Sorry h→0
15 gru 12:43
J:
..jak liczysz pochodną po y , to x traktujesz jako stałą ..
| | (y +h)2 − y2 | | 2yh + h2 | | 2y + h | | 0 | |
lim |
| = |
| = |
| = [ |
| ] = 0 |
| | sinx*h | | h*sinx | | sinx | | 1 | |
15 gru 13:07
Miśka: No dobra, ale po jak po x?
15 gru 13:33