....
Hondziarz: Wyznacz współrzędne punktu P równoodległego od punktów A(−9; 2) i B(3; 8) oraz od prostej k:
2x−y−4=0
15 gru 12:21
Tadeusz:

Ten punkt to środek odcinka AB
15 gru 12:40
Hondziarz: Faktycznie, wystarczyło narysować i wszystko jasne. Dzięki Tadziu
15 gru 12:45
Hondziarz: A czy tu będzie jeszcze jakiś przypadek oprócz tego?
15 gru 12:48
Tadeusz:
... nawet ten przypadek powinieneś policzyć
Inny sposób to dowód, że nie ma innej możliwości −
15 gru 13:06
Hondziarz: | | 9 | |
Policzyłem, ale coś nie do końca wyszło. P(−3, 5) lub P( |
| , −10) o odpowiedziach ten drugi |
| | 2 | |
jest inny
15 gru 13:21
Tadeusz:
... nie wiem jak to liczyłeś
15 gru 13:36
pigor: ..., , no to szukaj analitycznie np. tak : niech
P=(x,y)=?,
to warunki zadania spełnia np. taki układ równań :
(x+9)2+(y−2)2= (x−3)2+(y−8)2 = 15|2x−y−4|2 ⇔
⇔ (x+9−x+3)(x+9+x−3)=(y−8−y+2)(y−8+y−2) i (*)
5(x−3)2+5(y−8)2=(2x−y−4)2 ⇒
⇒ 12(2x+6)= −6(2y−10) /:12 ⇔ 2x+6= 5−y ⇔ (**)
y= −2x−1 , stad i z (*) :
5(x−3)
2+5(−2x−9)
2= (4x−3)
2 ⇔ 5(x
2−6x+9)+5(4x
2+36x+81)= 16x
2−24x+9 ⇔
⇔ 25x
2+150x+450−16x
2+24x−9= 0 ⇔
9x2+174x+441= 0 i sprawdź, że
środek odcinka AB
SAB= (−3,5) spełnia
to równanie ; liczymy dalej
Δ= 174
2−4*9*441= 174
2− (6*21)
2= (174−126)(174+121)= 48*295= 16*3*5*59 ,
to
√Δ= 4
√885 i 0>
x= 118(−174−4√885), a więc coś tam jeszcze
istnieje, i ile się gdzieś nie ,...
15 gru 13:37
pigor: ,, no właśnie ten S
AB=(−3,5) taki ładny, spełnia to brzydkie równanie,
którego Δ>0 , ale taka brzydka, chyba więc gdzieś sie w niej walnąłem ,
15 gru 13:42
Tadeusz:
Proponuję troszkę inaczej
Punkt P musi leżeć na symetralnej odcinka AB
Środek odcinka S=(−3,5)
wsp. kierunkowy prostej przez A i B a=1/2
równanie symetralnej y=−2x−1
P=x
p, −2x
p−1)
|AP|=
√5(xp+6xp+18)
odległość P od prostej 2x−y−4=0
| | |2xp+2xp+1−4| | |
d= |
| |4xp−3|=5√xp+6xp+18 |
| | √4+1 | |
a z tego (x
p+3)
2=0 ⇒ x
p=−3
Zatem P=S
15 gru 14:02
Eta:
Mnie wyszła taka odp: ( jak się gdzieś nie pomyliłam w rachunkach
| | 1 | | 2 | |
P(−3,5) , P(−16 |
| ,32 |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Masz może odpowiedź do tego zadania?
15 gru 14:18
Eta:
Mam takie samo równanie jak podał
pigor
y= −2x−1
9x
2+174x+441=0 /:3
3x
2+58x+147 , Δ= 1600 ,
√Δ= 40
| | 98 | | 1 | |
x= −3 v x= − |
| = −32 |
| to y=........... |
| | 6 | | 3 | |
15 gru 14:23
Tadeusz:

... i jak zwykle masz rację−
15 gru 14:29
Eta:
Poprawiam chochlika
15 gru 14:32
pigor: ..., tu 13:37 w liczeniu Δ = ...= (174−126)(174+121)= ... w 3−ej
linii od końca mam błąd nieuwagi, powinno być (174−126)(174+12
6) = ...
15 gru 14:45
Eta:
Wniosek : nieraz warto liczyć
deltę ( bez kombinowania
15 gru 14:47
x:

δγβα
25 sty 18:09
deg: skąd 1/5 przy module z 2x−y−4?
21 mar 13:46
zzlk: Ze wzoru na odległość punktu od prostej. W module otrzymujemy √5. Jest to promień, czyli
podstawiając do wzoru okręgu potrzebujemy podnieść do kwadratu promień, czyli potrzymamy 5.
17 kwi 16:52
7uyjk:

←←←←←⇒⇒⇒⇔⇔⇒∫∊
9 gru 02:36
7uyjk: kurcze przez przypadek to wyslalem, nie wiem jak usunąć. NA LEB JUZ DOSTAJE OD TEJ MATEMTYKI,
PODDAJE SIE
9 gru 02:38
Mila:
Przestań się wygłupiać.
9 gru 18:43