Pole obszaru- wskazówka
Myszon:

Witam.
Mam policzyć pole obszar określonego funkcjami:
y= 4x−x
4
y=−x
|x|≤5
No i probelm jest taki, że nie wiem skąd wziąć górną granicę całkowania?
15 gru 11:13
Myszon: Bo jak przyrównuję do siebie −x=4x−x4, to wtedy wychodzi punkt przecięcia 3√5... Może
chodzić o to?
15 gru 11:38
Janek191:
Tak.
Ale dlaczego I x I ≤ 5 ?
15 gru 11:40
Myszon: A ja wiem? Tak było podane w warunkach zadania

Kto ogarnie prowadzącego wykład?
15 gru 11:41
Janek191:
Wg mnie trzeba wziąć obszar w granicach od 0 do 3√5
i obliczyć całkę z funkcji y = 4 x − x4 w granicach od 0 do 3√4
a następnie pole pod osią OX i dodać te pola.
15 gru 11:47
Myszon: A nie moge policzyc całki od 0 do 3√5 z funkcji (4x−x4} − (−x) od razu?
15 gru 11:55
15 gru 12:02