Tu trzeba z szeregu geometrycznego chyba.
zastosowalem wzor.
a1=1
q=2cos2
m=11−2cosx2
potem przerabialem to na m=−1cos2x
niestety nie wiem co dalej, wiem ze trzeba jeszcze wyznaczyc x. to wychodzi od minus
pierwiastek z 2 przez 2 do pierwiastek z 2 przez 2.
Nie wiem co dalej jakies wskazówki?
1+2cos2x+4cos4x+...=m
q=2cos2x
|q|<1
|2cos2x|<1⇔
0<2cos2x<1 /:2⇔
| 1 | ||
0<cos2x< | ⇔ | |
| 2 |
| √2 | √2 | π | 3π | |||||
cosx∊(− | , | ⇔x∊( | +kπ, | +kπ) | ||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| 1 | ||
S(x)= | i x∊D | |
| 1−2cos2x |