Reguła de L'Hospitala
Trinity: Utknęłam :c
Korzystając z reguły de L'Hospitala obliczyć granicę:
| | lnx | | 1/x | | 1/x | |
lim x3lnx = lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | 1/x3 | | (x−3)' | | −3x−4 | |
x−>0+ [0*(−
∞)] [
∞/
∞] H i tu znów wychodzi [
∞/
∞], więc powinnam znów
zastosować Hospitala, ale to nic nie daje. Co robię źle?
15 gru 01:24
ghe: Czasem nie da sie Hospitalem, mimo że wszystkie rachunki są ok.
Próbuj inaczej
15 gru 02:39
pomocnik:
| 1/x | | 1 | | x4 | | x3 | |
| =− |
| * |
| =− |
| |
| −3x−4 | | x | | 3 | | 3 | |
15 gru 07:28
Gray: " i tu znów wychodzi [∞/∞], więc powinnam znów zastosować Hospitala" − dlaczego powinnaś znów
zastosować... ? Raz już zastosowałaś, więc treści stało się zadość... To możesz obliczyć
klasycznie.
15 gru 10:41
Trinity: Aaa, okej. Dziękuję bardzo za pomoc
15 gru 14:31
Trinity: A taki przykład jak doprowadzić do tego, żeby skorzystać z Hospitala?
lim √xlnx
x−>0+
bo tym momencie wychodzi [o*(−∞)]
15 gru 14:45
15 gru 14:50