| sinxcosx | ||
∫ | dx | |
| (sinx)4+(sinx)2+4 |
| t | ||
∫ | dt | |
| t4+t2+4 |
| t | ||
∫ | dt | |
| (t2+12)2+154 |
| du | du | ||||||||||||
12∫ | = 12∫ | ||||||||||||
| (u+12)2+154 |
|
| du | |||||||||||
215∫ | |||||||||||
|
| u+12 | |
= s | |
| √15/2 |
| √15/2 | |
du = ds | |
| 15/4 |
| 2√15 | |
du = ds | |
| 15 |
| 15 | ||
du = | ds | |
| 2√15 |
| ds | ||
215 * 152√15∫ | = √1515arctg(s) i trzeba wrócić z s przez u, t do | |
| s2+1 |
| 1 | ||
proponuję podstawienie sin2x = t, 2sinx cosx dx = dt, sins cosx dx = | dt | |
| 2 |
| 1 | dt | 1 | dt | |||||||||||||||||||
∫ | = | ∫ | dalej już wiadomo | |||||||||||||||||||
| 2 | t2 + t + 4 | 2 |
|
| 1 | 15 | |||
(t+ | )2+ | |||
| 2 | 4 |