14 gru 23:20
Bogdan:
Suma n początkowych liczb nieparzystych: 1 + 3 + +5 + ... + n = n2
Liczba n2 jest liczbą złożoną, bo jej dzielnikami (niekoniecznie jedynymi) są
liczby 1, n, n2.
14 gru 23:25
Mila:
Suma ma być począwszy od 3.
14 gru 23:28
Bogdan:
Nie zauważyłem warunku n > 1, wziąłem go za n ≥ 1, tym niemniej sposób jest podobny
14 gru 23:45
Bogdan:
a poza tym błędnie podałem 1 + 3 + 5 + ... + n = n2, powinno być: 1 + 3 + 5 + ... + n = k2
gdzie k to liczba składników sumy, n to ostatni składnik sumy będący liczbą nieparzystą.
14 gru 23:48
Kacper:
15 gru 06:57
Mila:
Początkowe kolejne liczby nieparzyste sa wyrazami c. a.
a
1=3, r=2
a
n=3+(n−1)*2
a
n=2n+1, n>1
S
n =n*(n+2) liczba złożona jako iloczyn pewnej liczby naturalnej n>1 i liczby naturalnej
większej od niej o 2.
15 gru 15:46
Blue: czyli jak mam podane, że suma n początkowych i n>1 to zaczynam od 3

Ja myślałam, że to nie
oznacza, że zaczynam od 3, tylko od jakiejkolwiek liczby większej od 1 (nieparzystej) i ta
liczba jest niewiadoma
15 gru 17:01
Gray: początkowe = stoi, leży, znajduje się na początku

"Początkowych" ≠ "kolejnych"
15 gru 18:06