Wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu W(x), jesli W(x)=-2x^3+28x-16.
Pyzio: Wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu W(x), jesli W(x)=−2x3+28x−16.
Próbowałem podstawić pod x p/q (dzielniki wyrazu wolnego i liczby przy największej potędze),
ale nie wychodziło. Poprawne rozwiązanie to −4, 2−√2, 2+√2.
Proszę o pomoc.
14 gru 23:10
Buuu:
Pierwiastków całkowitych należy szukać wśród podzielników wyrazu wolnego:
p = {±1, ±2, ±4, ±8, ±16}
Z odpowiedzi wiemy, że należy sprawdzić W(−4)
W(−4) = −2•(−4)3 + 28•(−4) − 16 = 128 − 112 − 16 = 0
Wielomian jest podzielny przez x+4. Horner i wio
14 gru 23:16