matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
mou:
Uprość wyrażenie. Oblicz jego wartość dla x= −3
x
2
+x−3
x+2
−
− 1
x
2
−6x+9
2x−6
14 gru 23:09
:):
x
2
−6x+9=(x−3)
2
2x−6=2(x−3) wspólny mianownik: 2(x−3)
2
15 gru 09:12