Jak określić miejsca zerowe takiej funkcji, żeby zbadać monotoniczność? f(x)=2*
rafal12: Jak określić miejsca zerowe takiej funkcji, żeby zbadać monotoniczność?
f(x)=2*e
−2/x * (x+1)
Wychodzi mi tylko jedno miejsce zerowe x=−1, a wolfram nagle pokazuje cały wykres, do którego
trudno mi dojść.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x%5E2*e%5E%28-2%2Fx%29%29%27%3D0
14 gru 23:06
pomocnik: Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi miejscami zerowymi i monotonicznością i o co chodzi z
tym wolframem i całym wykresem?
14 gru 23:16
Janek191:

x ≠ 0
f(x) = 2 e
−2x *( x + 1) = 0 ⇔ x = −1 − miejsce zerowe
15 gru 11:33
Janek191:
Policz pochodną i określ przedziały monotoniczności funkcji f.
15 gru 11:34
PW: Pytałeś:
− Jak określić miejsca zerowe takiej funkcji, żeby zbadać monotoniczność?
Pytanie może świadczyć o niezrozumieniu pojęć (miejsce zerowe funkcji nie jest potrzebne do
zbadania monotoniczności). Miejsca zerowe funkcji wyznaczamy (o ile istnieją i łatwo je
policzyć) po to, by ją sensownie narysować.
15 gru 18:54