help
Shoot: Wyznacz współrzędne punktu leżacego na paraboli o równaniu y=x2−2x+1 położonego najbliżej
punktu A(4,0)
14 gru 22:35
IQ: wyznacz wzór na odcinek AB i zbadaj jego minimum
14 gru 22:40
Shoot: hmm możesz pomoc ob nie wiem jak ..

?
14 gru 22:46
Shoot: [AB]=[x−4,x2−2x+1] co dalej
14 gru 22:47
14 gru 22:53
pomocnik: Policz długość AB
14 gru 22:57
Shoot: no ale top pod pierwiastkiem bedzie
14 gru 22:58
pomocnik: A w czym to Ci przeszkadza?
14 gru 22:59
Shoot: no i co z tym zrobić ?
14 gru 23:00
pomocnik: Długość ma być najmniejsza, więc to co masz pod pierwiastkiem ma być tej najmniejsze z
możliwych
14 gru 23:01
Mila:

P(x, (x−1)
2) − punkt należący do paraboli
|AP|
2=(x−4)
2+(x−1)
2
d(x)=
√(x−4)2+(x−1)4
d(x)=
√x4−4x3+7x2−12x+17
| | 1 | |
d'(x)= |
| *(4x3−12x2+14x−12}⇔ |
| | 2*√x4−4x3+7x2−12x+17 | |
| | 2x3−6x2+7x−6 | |
d'(x)= |
| |
| | √x4−4x3+7x2−12x+17 | |
d'(x)=0 ⇔2x
3−6x
2+7x−6=0⇔x=2 ( tw. Bezou, równanie posiada tylko jeden pierwiastek
rzeczywisty, sprawdź.)
pochodna zmienia znak przy przejściu przez x=2 z ujemnego na dodatni⇔
dla x=2funkcja d(x) ma najmniejszą wartość
P=(2,1)
14 gru 23:21
IQ: na koniec wypada podziękować
14 gru 23:24
pomocnik: Dziękuję
14 gru 23:26
Bogdan:
d =
√x2 − 8x + 16 + x2 − 2x + 1 =
√ 2x2 − 10x + 17
d jest najmniejsze wtedy, gdy f(x) = 2x
2 − 10x + 17 osiąga minimum, f(x) posiada minimum
| | 5 | | 5 | | 9 | |
Dla x = |
| y = ( |
| − 1)2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 9 | |
Szukany punkt P = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
14 gru 23:34
Eta:
Baardzo dziękuję
14 gru 23:35