tg α =p{2}
ilonka: oblicz wartośc pozostałych funkcji trygonometrycnych jeżeli tg α =√2
18 lis 22:00
Dadurka:
sinα=P{2}cosα
i dalej z jedynki
cos
2α= 1− sin
2α
cos
2α + (
√2cosα)
2= 1
cos
α=1
cosα=1
18 lis 22:07
Dadurka: lub cosα=−1
18 lis 22:08
Eta:
| | 1 | | 1 | | √2 | |
ctgα= |
| = |
| = |
|
|
| | tgα | | √2 | | 2 | |
| | sinα | |
tgα= |
| = √2 => sinα= √2*cosα to sin2α= 2cos2α
|
| | cosα | |
teraz z jedynki tryg.
cos
2α= 1 − sin
2α
cos
2α= 1 − 2cos
2α => 3cos
2α=1 to cos
2α=
13
| | √3 | | √3 | |
zatem: cosα= |
| lub cosα= − |
|
|
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | | √6 | |
więc sin α= √2* |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | |
18 lis 22:09