kamilaa26: jak narysowac wykres funkcji ktory ma nieskonczenie wiele rozwiazan
19 paź 16:34
HNO3: Pierwsze trzeba się zastanowić, kiedy funkcja ma nieskończenie wiele rozwiązań.
y= ax +b
Funkcja ma nieskończenie wiele rozwiązań gdy a = 0
b = 0 , bo wtedy nie ważne co
podstawisz za x np. 5 i tak wyjdzie => y = 0 * x + 0 => 0 = 0
19 paź 17:04
kamilaa26: czy to znaczy ze wykres funkcji bedzie pokrywal sie z osia x?
19 paź 18:19
HNO3: dokładnie.
19 paź 18:23
b.: pewnie nie tyle chodzi o rozwiązania, co o miejsca zerowe
inny przykład: funkcja sinus
19 paź 20:24