wielomiany
dominika: Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian p(x)=x2−3x jest równa R(x)=2x. Jednym z
pierwiastkow jest 1. Wyznacz reszte z dzielenia teho wielomianu przez wielomian
G(x)=x3−4x2+3x.
Wiem,ze wielomian p(x)=x(x−3) wiec ma te same pierwiastki co wielomian g(x)
Co dalej prosze?
14 gru 22:14
dominika: ?
14 gru 22:23
dominika: Moze ktos pomoc,prosze?
14 gru 22:36
dominika: Jest ktos w stanie?
14 gru 23:00
Eta:
G(x)=x(x−3)(x−1)
W(x)= Q(x)*[x(x−3)]+2x i W(x)= V(x)[x(x−3)(x−1) +ax2+bx+c −−− szukana reszta
W(1)=0 ⇒ 0+a+b+c=0 ⇒ a+b+c=0
W(0)=2x ⇒ 0+0+0+c=0 ⇒ c=0
W(3)=2x ⇒ 0+9a+3b+c=2*3 ⇒ 9a+3b=6
Rozwiązując układ równań a+b=0 i 9a+3b=6
otrzymasz : a=1 , b= −1
Odp: szukana reszta : R(x) = x2−x
14 gru 23:28
Eta:
I co Dominika ? tyle pytajników dawałaś ........... pasuje?
14 gru 23:37
Eta:
No i .... przepisała i poszła
Następnym razem już nie dostaniesz ode mnie rozwiązania !
14 gru 23:51
dominika: Nie bylo mnie juz wtedy...
Dziekuje
15 gru 08:10