wielomiany i funkcje wymierne
szwelx: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, gdyż nie mam pomysłu jak się nawet za nie zabrać:
Wyznacz takie dodatnie liczby naturalne x i y, dla których wartość wielomianu
W(x,y)=x2+2xy+y2+2x+2y
jest równa 24.
Odpowiedź to: x=1, y=3 lub x=2, y=2 lub x=3, y=1.
14 gru 21:59
Eta:
x, y∊N+
x
2+2xy+y
2+2x+2y= 24
(x+y)
2 +2(x+y) −24=0 Δ
x+y= 4+96=100 ,
√Δ=10
| | −2+10 | | −2−10 | |
x+y= |
| = 4 v x+y= |
| ∉ N+ |
| | 2 | | 2 | |
x+y=4 ⇒ ..... i otrzymujesz podaną odpowiedź
14 gru 22:10
Eta:
Żyjesz jeszcze?
14 gru 22:19
szwelx: Dzięki, aż wstyd było tego nie zauważyć
16 gru 00:52
Eta:
Dobrze,że żyjesz
16 gru 00:53