matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć całkę pomocy
szef13:
14 gru 21:30
IQ:
http://www.matematyka.pl/82336.htm
14 gru 21:55
Mila:
No i w czym problem? 3x−4=t, 3dx=dt
1
1
1
1
∫
dt =
lnt=
ln|3x−2|
3
t
3
3
dx
1
1
ln(13)
1
∫
5
dx=
(ln|3*5−2|−ln|3*1−2|)=
ln13−0=
3x−2
3
3
3
14 gru 22:12