Nie mam pomysłu :/
dyzio: Wykaż, że jeśli zbiorem wartości funckji kwadratowej f(x) = −x2 + 2kx − 3 jest przedział
(−∞;1>, to k∊R
14 gru 21:18
zapora: a nie pomyliłeś nic? żadnego minusa?
14 gru 21:23
dyzio: sory ! to ∊ {−2;2} tu jest jedyny błąd
14 gru 21:27
zapora: no to teraz możesz policzyć wiedząc z treści zad, że q=1 i samo wyjdzie
14 gru 21:31
Eta:
x
w= k y
w= 1
| | b | |
yw= c+ |
| *xw = −3+k*k = k2−3 |
| | 2 | |
to k
2−3=1 ⇒ k
2−4=0 ⇒ k=2 v k= −2
14 gru 21:31
dyzio: co to jest za wzór który używasz w drugiej lini ?
14 gru 21:40
dyzio: ?
14 gru 21:44
Eta:
| | −Δ | | b | |
yw= f(xw) lub yw= |
| lub yw=c+ |
| *xw lub yw= c−a*xw2 |
| | 4a | | 2 | |
14 gru 21:44
dyzio: Nie znam tych dwóch wzorów ale teraz rozumiem dzięki
14 gru 21:51
Eta:
Nie musisz ich znać ( ale ja znam , bo wtedy nie muszę liczyć delty
Wyprowadzenie tego wzoru
| | −Δ | | −b2+4ac | | b | | −b | | b | |
yw= |
| = |
| = c+ |
| * |
| = c+ |
| *xw |
| | 4a | | 4a | | 2 | | 2a | | 2 | |
lub
| | b2 | | b2 | |
yw= c − |
| = c −a* |
| = c −a*xw2 |
| | 4a | | 4a2 | |
14 gru 21:59
dyzio: A pomogłabyś mi z jeszcze jednym zadaniem ?
14 gru 22:09
Eta:
Dawaj
14 gru 22:10
dyzio: Dla jakich wartości parametru m równanie x
2 + mx + m = 0 ma dwa różne rozwiązania mniejsze od
2
14 gru 22:13
Eta:

Parametr "m" musi spełniać układ warunków
1
o Δ>0
2
o f(2)>0
rozwiąż i jako odp: podaj część wspólną tych rozwiązań
14 gru 22:19
dyzio: 1* △ > 0 ⇔ m ∊ (−
∞; 0) ∪ (4; +
∞) tak mi wyszło
14 gru 22:23
dyzio: 2*
f(2) > 0
4 + 2m + m > 0
3m > −4
14 gru 22:27
Eta:
dyzio .... licz tak, abyś był pewny swoich obliczeń!
Kogo zapytasz na maturze?
14 gru 22:29
dyzio: 3*
m > − 4
m ∊ (−4 ; +
∞)
14 gru 22:32
dyzio: oki będę pamiętał
14 gru 22:33
dyzio: Dobrze zrobiłem ?
14 gru 22:36
Bogdan:

Zadanie 1. y = −x
2 + 2kx − 3, y
w = 1
| | −2k | |
Oś symetrii paraboli x = xw = |
| = k |
| | −2 | |
Postać kanoniczna y = −(x − k)
2 + 1 ⇒ y = −x
2 + 2kx − k
2 + 1,
−k
2 + 1 = −3 ⇒ k
2 = 4
14 gru 22:40
Eta:
14 gru 22:41
Eta:
14 gru 22:41
dyzio: Dzięki za pomoc ! Dobranoc
14 gru 22:43