granica
Kamilek: przy n do nieskończoności
jaki jest na to patent ? ktoś pomoże ?
14 gru 21:06
lilka: dzielimy każdy wyraz przez 3n
14 gru 21:08
Radek: Patent jak zawsze
| 2n+1 | | 2n(1+12n) | |
| = |
| = |
| 3n+1 | | 3n(1+23n) | |
| | 2 | | (1+12n) | |
=( |
| )n* |
| =0*1=0 |
| | 3 | | (1+23n) | |
14 gru 21:10
Kamilek: dobry patent podziękował

oczywiste a nie pomyślałem
a co będzie z granicą
sin(
√n+1)−sin(
√n)
przy nieskonczonosci
14 gru 21:14
Radek: Mamy ∞−∞ więc może de L'Hospitala?
14 gru 21:17
Radek: A nie pomyliło mi się tutaj to nie działa
14 gru 21:18
Kamilek: no tak to nie ten symbol

myślałem o wzorach na różnicę sin ale nie potrafię tego doprowadzić
dalej i zostaję jeszcze twierdzenie o 3 ciągach ale tez nie wiem jak zastosować
14 gru 21:22
Radek: a masz odp ?
14 gru 21:25
Kamilek: nie mam niestety

jeżeli 3 ciągi to nie można wziąć −1 bo pierwiastek więc 0 i 1 ? wtedy zadziała ?
14 gru 21:27
Radek: Ja poszedłem w tą stronę ale nie wiem czy dobrze
sin√n(1+1/n))−sin√n=sin(√n*√1+1n)−sin√n
14 gru 21:31