matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z ekstremami
Joanna:
Czy funkcja f (x)= (x
2
− 2x) ln x −
3
2
x
2
+ 4x ma ekstremum w punkcie x0= e ? Czy funkcja f (x)= 2x ln x ma ekstremim w punkcie x0=
1
e
14 gru 20:43
Janek191:
f(x) = 2 x ln x więc
1
f' (x) = 2 ln x + 2 x*
= 2 ln x + 2 = 2*( ln x + 1) = 0 ⇔
x
1
⇔ ln x = − 1 ⇔ x = e
−1
=
e
1
2
f''( x) = 2*
=
x
x
1
f '' (
) = 2 e > 0
e
1
f ma w punkcie x
0
=
minimum lokalne.
e
15 gru 11:56