Korzystajac z danych na rysunkach ponizej, oblicz obwod trojkata ABC
Joduskame :

Korzystajac z danych na rysunkach ponizej, oblicz obwod trojkata ABC
14 gru 20:26
O::

b=a
√3
do małych Δ prostokatnych tw. Pitagorasa
x+y=2a
14 gru 20:31
Joduskame : niewiem
14 gru 20:33
Joduskame : możesz początek napisać?
14 gru 20:36
O:: prościej
porównaj pola i napisz co wyszło
14 gru 20:36
Joduskame : przecież tam jest 30 stopni i 60
14 gru 20:39
Eta:

Ob= ...... = 10 +10
√3
14 gru 20:41
Alfa:

Z wyjściowego trójkąta "wyjmuję" trójkąt ADC i stosuję funkcje tryg.:
α = 30
o
(... )
c = ...
(...)
b = ...
podobnie zrób z trójkątem DBC
14 gru 20:41
O:: ale sie dałam wkręcić

sama nie wiem co wykombinowałam
14 gru 20:42
Joduskame : sin 30o =a/b
c=x
i proporcje do tego?
14 gru 20:57
Joduskame : ?
14 gru 21:09
Joduskame : no to jak to z tym będzie
14 gru 21:36
Joduskame : ?
14 gru 21:38
Joduskame : pomocy
14 gru 21:38
Eta:
Jakiej pomocy?
Napisałam Ci wraz z rys. o 20 : 41
14 gru 21:42
Joduskame : i tak niewiem o co w tym chodzi
14 gru 21:44
Eta:

Znasz związki miarowe w trójkącie o kątach 30
o,60
o, 90
o
było w
gimnazjum
w tym zadaniu: a=h= 5 to 2a =10 i.t.d
14 gru 21:52
Joduskame : ok dzięki
14 gru 22:18