Sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci (wzory skróconego mnożenia)
ola9: (2+x)3 − 0,25(4x−2)2 + (2−x)3=
Od razu piszę, że zastosowałam odpowiedni wzór, ale nie wyszło mi (dużo liczenia).
14 gru 20:24
Alfa: No to napisz tutaj swoje obliczenia − błąd na pewno się znajdzie
14 gru 20:34
ola9: (2+x)3= 8+3*4*x+3*2*x2 +x3=8+12x+36x2−16x3
−0,25(4x−2)2= −0,25(64x3−3*16x2*2−3*4x*4+8=−0,25(64x3−96x2−48x+8)=−16x3+24x2+12x+2
(2−x)3=8−3*4*x+3*2*x2−x3=8−12x+6x2−x3
Potem to wszystko co mi wyszło zsumowałam.
14 gru 20:45