WYKAŻ NIE WPROST - TRAPEZ
Wiolla: Proszę o pomoc! Mam wykazać NIE WPROST, że w trapezie prostokątnym różnica kwadratów długości
przekątnych jest równa różnicy kwadratów długości podstaw. Napisałam dowód WPROST wyciągając
przekątne z twierdzenia Pitagorasa, a potem podstawiając do danego założenia. Wyszło, że L=P.
A teraz naprawdę nie wiem jak wykazać to samo NIE WPROST
14 gru 20:10
PW: Policzyć długości przekątnych z twierdzenia kosinusów. Jeżeli oznaczymy symbolem α kąt
wyznaczony przez podstawę a i ramię r, zaś symbolem β − kąt między tym samym ramieniem a
podstawą b, to otrzymamy dla przekątnych d1 i d2:
d12 = a2 + r2 − 2arcosα
d22 = b2 + r2 − 2arcosβ,
po odjęciu stronami:
d12 − d22 = a2 − b2 − 2r(acosα − bcosβ).
Jeżeli trapez nie jest prostokątny, to α < 90° i β >90°, skąd wynika, że cosα > 0 i cosβ < 0, a
więc
(acosα − bcosβ) > 0,
czyli
− 2r(acosα − bcosβ) < 0.
Oznacza to, że
d12 − d22 ≠ a2 − b2,
co kończy dowód.
14 gru 23:41