Wzajemne połozenie 2 okregow . pomocy
JutroPoniedziłek: Witam jutro mam kartkówke z matematyki na ostatniej padło takie oto zadanie :
Okresl wzajemne położenie dwóch okregów o srodkach O1= 3 , O2=2 i promieniach
5 i 3 ? Nakresli mi ktos jak wgl rozwiazywac takie zadanie bo kompltenie nic nie wiem .
14 gru 20:10
Mila:
W której jesteś klasie?
14 gru 20:12
JutroPoniedziłek: technikum
14 gru 20:14
O:: powinno być rozrysowane w podręczniku do gimnazjum
14 gru 20:14
Mila:
W takim razie, gdzie masz te środki umieścić ? Na osi liczbowej, czy w układzie współrzędnych?
14 gru 20:15
JutroPoniedziłek: w układzie współrzednych
14 gru 20:17
Mila:
W takim razie punkt O1 i O2 powinien mieć dwie współrzędne. Zobacz jaka masz dokładnie tręść
zadania.
14 gru 20:19
Mila:

Okręgi rozłączne.
Gdybyś nie miał podanych śrpdków, to trzeba rozważyc różne położenia okręgów.
14 gru 20:34
JutroPoniedziłek: Nic o zadnych wspołrzednych nie było byłotylko takie polecenie jak juz napisałem słyszełem
tylko ze kazała nam matematyczka zaznaczyc w układzie współrzednych
14 gru 20:35
Mila:
Skoro masz kartkówkę, to musiał być materiał na lekcjach, zobacz co tam było o okręgach.
Popatrz do książki i daj z książki zadanie.
14 gru 20:51
JutroPoniedziłek: Mam takie zadanie przykład:
dany jest okrag o srodku O i promieniu R=5 oraz okrago srodku S i promieniu r=6. okresl
wzajemne połozenie tych okregów
14 gru 20:59
IQ: zależy w jakim układzie bo może i są trzy współrzędne
14 gru 21:01
IQ: skoro masz narysowane to popatrz uważnie i stwierdź: czy się przecinają, czy są współśrodkowe,
czy są rozdzielne ? tego nauczył sie nawet NIM
14 gru 21:02
14 gru 21:05
JutroPoniedziłek: Nic nie mam narysowane
14 gru 21:05
14 gru 21:06
Mila:

1) okręgi styczne zewnętrznie
Odległość środków |O
1O
2| jest równa 5+6=11
14 gru 21:09
JutroPoniedziłek: Dobra dzieki moze jakoś to bedzie
14 gru 21:13
Mila:

okręgi przecinające się
Dalej próbuj sam.
14 gru 21:13
IQ: sry zapomniałem, że mogą być jeszcze styczne ale to chyba za trudne dla gimnazjum
14 gru 21:52
IQ: albo może tego nie będzie na jutrzejszej kartkówce, a swoją drogą to kartkówki były kiedyś
niezapowiadane
14 gru 21:54