Rozwiąż Równanie.
kasiax2: Rozwiąż równanie
4x2−12x+9=0
Wiem tylko, że jest to równanie kwadratowe, pokaże ktoś jak rozwiązać abym mogła na podstawie
rozwiązać inne przykłady?
z góry dziękuję.
14 gru 20:05
O:: to jest kwadrat sumy (2x+3)2=0
14 gru 20:07
jakubs: (2x−3)2=0
14 gru 20:08
O:: widziałam +
14 gru 20:08
Mila:
To nie było na lekcji?
Można z wzoru skróconego mnożenia:
(2x−3)
2=0⇔
2x−3=0
2x=3
Albo tak:
Δ=b
2−4a*c⇔
Δ=16
2−4*4*9=144−144=0 ⇔równanie ma jedno rozwiązanie
| | −b | | 12 | | 12 | | 3 | |
x= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2*4 | | 8 | | 2 | |
14 gru 20:10
kasiax2: Dziękuję.
14 gru 20:12