Proszę o sprawdzenie rozwiązania zadania
student: proszę o sprawdzenie rozwiązania.
temat : Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt O(0,0,0), która jest prostopadła
do płaszczyzn : π1 : x−2y+5z+7=0 i π2 : 2x+y−z+8=0
rozwiązanie : wektor normalny pierwszej płaszczyzny : n1=[1,−2,5]
wektor normalny 2 płaszczyzny : n2=[2,1,−1]
wektor normalny szukanej płaszczyzny otrzymamy mnożąc wektorowo wektory n1 i n2, czyli :
n=n1xn2=[−3,11,5]
wzór szukanej płaszczyzny : π: −3x+11y−5z=0
z góry dziękuję
14 gru 19:58