całka
sebol: oblicz całkę przez podstawienie:
∫xcos(x2+3)dx
od czego tu zacząć? co podstawić? bo coś nie moge tego dobrze rozpisać
14 gru 19:58
student: za x2+3 podstaw t a za xdx dt/2
14 gru 20:02
jakubs: x
2+3 =t
2x dx =dt
| 1 | | 1 | |
| ∫cost dt = |
| *sin(x2+3) + C |
| 2 | | 2 | |
14 gru 20:03
Mila:
| | 1 | |
[x2+3=t, 2xdx=dt,xdx= |
| dt] |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫cost dt= |
| sint= |
| sin (x2+3)+C |
| 2 | | 2 | | 2 | |
14 gru 20:05
sebol: ...dobrze rozpisałem podstawienie a źle cały czas podstawiałem... dzięki wielkie bo bym myślał
co jest źle prze godzine pewnie
14 gru 20:06