Proszę o pomoc. :(
Joker: Oblicz wyróżnik trójmianu kwadratowego.
1. y= −2x2+5x+7 Δ= b2−4ac=52−4*(−2)*7 =
2. y=2x2+3x+2
3. y= −2x2+3x−1
4. y= 4x2−12x+9
5. y= −1/2x2+6x−3
14 gru 19:51
Hajtowy: Z deltą masz problemy czy z czym?
14 gru 19:53
Hajtowy:
1. Δ=25+56=81 ⇒ √Δ=9 ⇒ x1=... x2=...
14 gru 19:54
Joker: Nie wiem jak oblicza się wyróżnik trójmianu.
14 gru 19:54
Metis: ... to może wypadałoby się dowiedzieć...
14 gru 19:54
Eta:
14 gru 19:55
Joker: Dlatego pytam ?
14 gru 19:55
Hajtowy: Wyrażenie Δ=b2−4ac nazywa się wyróżnikiem trójmianu kwadratowego, o ile tylko wyróżnik Δ jest
nieujemny, to funkcję wielomianową f daje się przedstawić w postaci iloczynowej, która
ułatwia odczytanie jej miejsc zerowych
14 gru 19:56
Hajtowy: A Wujek Google pomaga rozwiązywać takie problemy
14 gru 19:56