logarytmy
Archy: log√38*log481
14 gru 19:20
O:: zamień podstawy na 3 i rozpisz 8=23 i 81=34
14 gru 19:25
Archy: na √3 czy samo 3?
14 gru 19:27
Janek191:
log
√3 8 = log
√3 2
3 = 3 log
√3 2
log
4 81 = log
22 3
4 = 0,5 log
2 3
4 = 4*0,5 log
2 3 = 2 log
2 3 = 2log
2(
√3)
2 =
= 4 log
2 √3
więc
log
√3 8 * log
4 81 = 3 log
√3 2 * 4 log
2 √3 =
| | 1 | |
= 12 log√3 2 * |
| = 12 |
| | log √3 2 | |
14 gru 19:29
Archy: nie rozumiem w 2 linijce skąd ci się wzięło 0,5 log234
14 gru 19:31
Eta:
| | 2 | |
log√38= 6log32 , log481= 2log23 = |
| |
| | log32 | |
| | 2 | |
.....= 6log32* |
| = 12 |
| | log32 | |
14 gru 19:32
14 gru 19:32
O:: √3=3 do 1/2
14 gru 19:32
Archy: ok dziękuję
14 gru 19:33