Wielomiany podzielność parametry
Lawenderrr: Dany jest wielomian: W(x) = x5 − 6x3 + 4x2 + mx + k. Wyznacz parametry m,k tak, aby ten
wielomian był powdzielny przez wielomian G(x) = (x+3)2
14 gru 19:16
O:: −3 to pierwiastek, wartość dla niego ma być 0
14 gru 19:17
Lawenderrr: To wiem, ale jeżeli podstawię to do wzoru W(x) to wychodzą mi dwie niewiadome m i k. Co dalej?
Znowu jeżeli zapiszę wielomian W(x)=(x+3)
2 * P(x) + R(x) to reszta przecież jest zero, po
podstawieniu x=−3 wszystko się zeruje. Więc co dalej
14 gru 19:22
O:: no to po prostu podziel wielomian przez G i reszta ma byc 0
dostaniesz układ równań
14 gru 19:28
Lawenderrr: dzieki
14 gru 19:44