matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
kaśka:
x
2
+4
x
g'(1)
Dane są funkcje f(x) =
i g(x)=
. Iloraz
jest równy: ?
x
x
2
+1
f'(1)
Ma wyjść −4, ale nie chce mi wyjść. Jak mam to zrobić?
14 gru 19:01
Mila:
2x*x−(x
2
+4)*1
2x
2
−x
2
−4
x
2
−4
f'(x)=
=
=
x
2
x
2
x
2
1−4
f'(1)=
=−3
1
1*(x
2
+1)−x*2x
x
2
+1−2x
2
−x
2
+1
g'(x)=
=
=
(x
2
+1)
2
(x
2
+1)
2
(x
2
+1)
2
−1+1
g'(1)=
=0
4
0
=0
−3
Może inaczej wyglądają funkcje.
14 gru 20:45