matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Działania na pochodnych
rysio:
1
1
Dana jest funkcja f(x) = (
x
4
−
x
2
)(x
3
+x). Pochodna funkcji f w punkcie x
0
= −1
4
2
jest równa:ma wyjść −1, ale nie wiem jak mam do tego dojść
14 gru 18:52
O::
kurcze, mi wyszło 1
14 gru 18:56
Eta:
1
1
1
f(x)=
x
7
−
x
5
−
x
3
4
4
2
7
5
3
f
'
(x)=
x
6
−
x
4
−
x
2
4
4
2
7
5
6
f
'
(−1)=.
−
−
=
−1
4
4
4
14 gru 19:06