pomocy !!!
Joduskame : W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego alfa leży przyprostokątna długości a. Oblicz
długość pozostałych boków trójkąta ,jeśli:
a)=4cm ,tga alfa= 8/15
14 gru 18:50
Joduskame : pomoże jakaś dobra dusza xd?
14 gru 18:52
O:: a wstawiłeś do wzoru na tg?
14 gru 18:57
Joduskame : tg= a/b=8/15
14 gru 18:59
Joduskame : i co dalej
14 gru 19:00
Joduskame : ?
14 gru 19:02
O:: a=4
14 gru 19:04
Tadeusz:

jeśli a=4 to b=?
14 gru 19:06
Joduskame : b=x
14 gru 19:07
Joduskame : no to jak dalej z tym
14 gru 19:14
O:: eej, nie żartuj

wstaw do tg
14 gru 19:16
Joduskame : tg=a/b = 8/15
4/b=8/15
8b=60/8
b=7,5
14 gru 19:19
O:: brawo
14 gru 19:20
Joduskame : ty
14 gru 19:21