matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja pochodna
bella:
Wyznacz równania tych stycznych do wykresu funkcji f, które są prostopadłe do prostej y=2x+5,
1
f(x)=
x
14 gru 18:45
Janek191:
y = −0,5 x + b oraz
1
= − 0,5 x + b / * x
x
1 = − 0,5 x
2
+ bx 0,5 x
2
− b x + 1 = 0 Δ = b
2
− 4*0,5*1 = b
2
− 2 = 0 ⇔ b = −
√
2
lub b =
√
2
y = −0,5 x −
√
2
lub y = − 0,5 x +
√
2
14 gru 18:51
Tadeusz:
Prosta prostopadła do y=2x+5 ma współczynnik kierunkowy −0,5
−1
f'(x)=
x
2
−1
−1
f'(x
s
}=
=
x
s
1
=−
√
2
x
s
2
=
√
2
x
s
2
2
ustalaj y
s
1
i y
s
2
(współrzędne punktów styczność S
1
S
2
) i pisz równania stycznych
14 gru 18:55
Tadeusz:
14 gru 19:01