wiedząc że...
HELP_ME: Wiedząc że log920 =a, log2=b oblicz log250120
14 gru 18:01
O:: skorzystaj z zamiany podstaw, rozpisz liczby na iloczyny i zastosuj wzory na log(xy)
14 gru 18:20
HELP_ME: a możesz napisać, bo mi wyszły jakieś dziwne liczby,,,
14 gru 18:34
O:: ale co napisać? zamianę, czy rozbicie?
14 gru 18:38
HELP_ME: dobra, miałam błąd porawiłam, ale wyszło mi w odpowiedzi
log3+a+b
________
3a−5b
a chyba w odpowiedzi logarytmów nie powinno być
14 gru 18:48
O:: mnie tez ten log został
14 gru 19:05
HELP_ME: jednak znowu się pomyliłam..
14 gru 19:06
Mila:
| | log120 | |
log250(120)= |
| |
| | log(250) | |
| | 10 | |
log(250)=log(125*2)=log(125)+log(2)=3log5+b=3log |
| +b=3*(log10−log2)+b= |
| | 2 | |
=3−3b+b=3−2b
Nad log(120) myślę.
14 gru 19:41
O:: ja myslałam 10*22*3
14 gru 19:48
Mila:
log(120)=log(8*15)=log8+log15=3log2+log3+log5=
| | 10 | |
=3b+log3+log |
| =3b+log3+log10−log2=3b+log3+1−b=2b+1+log3⇔ |
| | 2 | |
(*) log(120)=2b+1+log3
Teraz :
| | log20 | | log(10*2) | |
a=log9(20)= |
| = |
| ⇔ |
| | log9 | | 2log3 | |
| | 1+b | |
a= |
| oblicz stąd log(3) i wstaw do (*) |
| | 2log(3) | |
14 gru 19:49
Mila:
Widzę, że autorka straciła zainteresowanie.
14 gru 20:10
Eta:

dla
Mili
14 gru 20:20
O:: może ją przerosło
14 gru 20:45
HELP_ME: nie straciłam zainteresowania ani mnie nie przerosło

a dlaczego 3*(log10−log2)+b= 3−3b+b dokładnie dlaczego 3log10=3 ?
14 gru 20:52
Eta:
log10=1 to 3*log10= 3*1=3
14 gru 20:54
HELP_ME: i niestety reszty już nie rozumiem ;−;
ale bardzo dziękuję za pomoc
14 gru 20:54
Mila:
log10=1
3*(1−log2)+b=3*(1−b)+b=3−3b+b=3−2b
14 gru 21:00
HELP_ME: to końcowy wynik to będzie
4ab+2a+b+1
___________
6a−4ab

?
14 gru 21:29
Eta: Ok
14 gru 21:32