CIąg
Majster: Trzy liczby (xyz) tworzą ciąg arytmetyczny a ich suma jest równa 21. Jeśli od pierwszej i
drugiej liczby odejmiemy 3 a od trzeciej liczby odejmiemy 1 to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego. Wyznacz te liczby
14 gru 17:57
Janek191:
y − x = z − y ⇒ 2 y = z + x
x + y + z = 21
x − 3 , y − 3 , z − 1 − ciąg geometryczny, więc
( y − 3)
2 = (x − 3)*( z − 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 y + y = 21 ⇒ 3 y = 21 ⇒ y = 7
2*7 = z + x ⇒ z = 14 − x
zatem
( 7 − 3)
2 = ( x − 3)*( 14 − x − 1)
16 = ( x − 3)*( 13 − x)
16 = 13 x − x
2 − 39 + 3x
x
2 − 16 x + 55 = 0
Δ = 256 − 4*1*55 = 256 − 220 = 36
√Δ = 6
| | 16 − 6 | | 16 + 6 | |
x = |
| = 5 lub x = |
| = 11 |
| | 2 | | 2 | |
więc
z = 14 − 5 = 9 lub z = 14 − 11 = 3
Odp.
1) x = 5 y = 7 z = 9
lub
2) x = 11 y = 7 z = 3
=====================
14 gru 18:09
Majster: mógłbys dac gg ?
14 gru 18:11
Tadeusz:
x+x+r+x+2r=21 ⇒ 3x+3r=21 ⇒ x+r=7 a to jest y
7−r−3 7−3 7+r−1
4−r 4 6+r
16=(4−r)(6+r)
16=24+4r−6r−r2 ⇒ r2+2r−8=0
Δ=4+32 itd
14 gru 18:15
Janek191:
Nie mam gg
14 gru 18:19
Majster: to poczte obojetnie byle sie skontaktować
14 gru 18:26
Janek191:
feliks55@vp.pl
14 gru 18:27
Majster: odpisz
14 gru 18:49