14 gru 17:29
Janek191:
Napisz treść zadania
14 gru 17:31
O:: a czy w mianowniku nie powinno być r23?
14 gru 17:35
Monika: Objętośc kuli K1 jest równa 2304π, a pole powierzchni kuli K2 2048π. oblicz skalę
podobieństwa kuli K1 do K2.
14 gru 18:09
Janek191:
| | 4 | |
V1 = |
| π r13 = 2 304 π ⇒r 1 = ? |
| | 3 | |
P
2 = 4 π r
22 = 2048 π ⇒ r
2 = ?
Mamy
| | 3 | |
r13 = 2 304* |
| = 1 728 ⇒ r1 = 12 |
| | 4 | |
r
22 = 512 ⇒ r
2 = 16
√2
więc
| r1 | | 12 | | 12 √2 | | 3√2 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| r2 | | 16 √2 | | 32 | | 8 | |
14 gru 18:17
Monika: o Matko, rzeczywiście xd
dziekuję
14 gru 18:21