matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbiory liczbowe
julka:
mam wyznaczyć zbiory, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać:
x
3x
A={x∊R;
>
}
x+2
x−3
2x−5
B={x∊R;
<−1}
x
2
−6x+8
lub A={x∊R; |x+3|+x−1<5} B={x∊R; |2−x|≤x+4}
18 lis 21:50
BiebrzaFun :
rozw. nie−ści np A x≠−2 x≠3
x
3x
−
>0
x+2
x−3
x(x−3)−3x(x+2)
>0 itd
(x+2)(x−3)
19 lis 07:52