Pomocy, nie mam pomysłu jak to zrobić ;/
faser: Rozwiąż nierówność w zależności od parametru p
Zadanie 2 :
Ania złożyła lokatę roczną oprocentowaną 3,5% w skali roku. Wyliczyła, że po odtrąceniu 19
procentowego podatku od odsetek w chwili wygaśnięcia lokaty otrzyma z banku 5141,75 zł. Oblicz
kwotę, jaką Ania umieściła na lokacie, oraz kwotę podatku.
Proszę o PEŁNE rozwiązanie, oraz jeżeli moglibyście, wyjaśnijcie krok po kroku.
Duże dzięki z góry.
Wiem, że już było, ale problem w tym, że nie dostałem wyczerpującej odpowiedzi, oraz
wyjaśnienia.
Dzięki ! emotka
14 gru 17:21
O:: pisałam, że już było, dałam nawet linka
14 gru 17:36
faser: A ja Ci już pisałem 2x, żebyś wytłumaczyła to, oraz szczegółowo KROK PO KROKU opisała jak to
zrobić. Z góry dzięki
14 gru 17:39
O:: poczekaj
14 gru 17:49
O:: 5141,75zł= kp+(d−19%d)
kp=x
d=3,5% z x
wstaw to do równania i oblicz
14 gru 17:51
O:: do wspólnego mianownika
6px−4−3p≤0
14 gru 17:58
O:: rozumiesz już?
14 gru 18:24
razor: coś się jeszcze dzieje dla p = 0
14 gru 18:25
faser: razor − a mógłbyś napisać co się dzieje ?

O:: − to drugie mniej więcej, jednakże to pierwsze do tego stopnia doszedłem sam, jednakże
dalej jak ułożyć, tego nie wiem

/
14 gru 18:32
O:: p≠0

myślałam, że trywialne

p=0 − brak rozw
14 gru 18:34
razor: dla p = 0 jest nieskończenie wiele rozwiązań
| | 2 | |
− |
| ≤ 0 − zawsze spełnione |
| | 6 | |
14 gru 18:36
O:: x+(0,035x−0,19*0,035x)=5141,75
kapitał początkowy +odsetki po potrąceniu podatku=kapitał końcowy
14 gru 18:37
O:: dzieki

faser tak na mnie nakrzyczał, że sie pogubiłam
14 gru 18:37
faser: i o to mi chodziło

!
Dzięki wielkie wszystkim
14 gru 18:47
O:: ufffffffffffff
14 gru 18:53