prawdopodobienstwo
ami: Jakie jest prawdopodobienstwo tego, ze losowo wybrana z odcinka [0,4] liczba x spełnia warunek
x2−3x+2>0?
14 gru 16:57
ami: nie wiem czy dobrze rozumiem to zadanie i czy prawidlowo je robie dlatego prosze o pomoc.
x
2−3x+2>0 ⇔ x∊(0,1)U(2,4)
czyli Ω=[0,4]
A=[0,1]U[2,4]
więc miara(a)=2
miara(Ω)=4
| | miara(A) | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | miara(Ω) | | 4 | |
czy to jest wgl dobrze czy zle?
14 gru 17:01
3Silnia&6:

prawdopodobienstwo, ze trafimy liczbe 0, 1 , 2 lub 4 jest rowne 0 (bardzo bardzo niewielkie )
dlatego pominiemy te wyniki
14 gru 17:07
ami: nie rozumiem

prosze o jakies wyjasnienie
14 gru 17:10
3Silnia&6: x ∊ (0,1 ) U ( 2,4) − tutaj zachodzi ten warunek, o ktorym mowa
na osi wyznaczylem sobie przedzialy od (0,1), (1,2 ); (2,3) ; (3,4)
w 1, 3, 4 z nich x spelnia warunek z zadania. a w 2 ( x od 1 do 2 ) nie spelnia
czyli 3 na 4? = 3/4
14 gru 17:12
ami: aaaa no tak, faktycznie

dziękuje bardzo
14 gru 17:15