matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Policzyć z definicji pochodną funkcji
Mam:
proooooszę! f(x)=3x
2
−4x
14 gru 16:48
3Silnia&6:
3(x+h)
2
− 4(x+h) − 3x
2
+ 4x
lim
h→0
=
h
3x
2
+ 6xh + 3h
2
− 4x − 4h − 3x
2
+ 4x
lim
h→0
=
h
6xh + 3h
2
− 4h
lim
h→0
= 6x − 4
h
14 gru 16:50