Basia:
x≠0,y≠0,x+1≠0,y+1≠0 ⇔ [N [x≠0 ∧ x≠−1 ∧ y≠0 ∧ y≠−1]]
mnożymy (1) przez x*y
mnożymy (2) przez (x+1)(y+1)
36y + 6xy = 36x /:6
36(y+1)+3(x+1)(y+1) = 36(x+1) /:3
6y+xy=x
12(y+1)+(x+1)(y+1) = 12(x+1)
y(x+6)=x
1. x+6=0 ⇔ x=−6
y*0 = −6
sprzeczność czyli
x≠−6
2. x+6≠0
dzielimy przez x+6
y=
xx+6
12(
xx+6+1)+(x+1)(
xx+6+1) = 12(x+1)
12xx+6+12+
x2x+6+x+
xx+6+1 = 12x + 12 /*(x+6)
12x+12(x+6)+x
2+x(x+6)+x+x+6 = (12x+12)(x+6)
12x+12x+72+x
2+x
2+6x+2x+6=12x
2+72x+12x+72
−10x
2−52x−66 = 0 /:(−2)
5x
2+26x+33=0
Δ=26
2−4*5*33 = 676 −660 = 16
√Δ=4
x
1=
−26−410=−3 y
1=
−3−3+6 = −1
x
2=
−26+410=−
2210 = −
115
sprawdzaj czy się tam gdzieś nie pomyliłam w rachunkach