Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
Martaaaa: f(x,y)=3x2+2xy+2y2−3x−2y
14 gru 16:33
lw: | | df | | df | |
Oblicz najpierw |
| oraz |
| |
| | dx | | dy | |
czyli bedzie, o ile sie nie pomylilem
14 gru 16:44
lw: potem przyrownujesz to do zera i rozw. uklad rownan:
6x + 2y − 3 = 0
2x + 4y − 2 = 0
wiec
14 gru 16:48
lw: a dalej to niech ktos juz inny napisze, nie mam glowy do tego dzisiaj
14 gru 16:49
Martaaa: Dziękuję

Jeżeli ktoś umie dalej, bo ja lezę i kwiczę
14 gru 16:50
lw: no i teraz liczysz
Teraz robisz taka macierz i liczysz jej wyznacznik:
| | | | 2 | | 3 | |
det | = 6*4 − 2*2 > 0 wiec w punkcie ( |
| , |
| ) jest ekstremum, a |
| | | 5 | | 10 | |
| | d2f | |
konkretnie minimum, bo |
| > 0 |
| | dxdx | |
Niech ktos to jeszcze sprawdzi prosze.
14 gru 17:14