matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykazywanie tożsamości trygonometrycznych
Xsc:
Wykaż, że:
1 + cosα
α
a)
= ctg
sinα
2
α
b)2(1+cosα)−sin
2
α = 4cos
4
2
Bardzo pomoc przy chociaż jednym przykładzie. Z góry dziękuję
14 gru 16:03
razor:
piszę x zamiast α
x
x
x
x
cos
2
+sin
2
+cos
2
−sin
2
2
2
2
2
a)
=
x
x
2sin
cos
2
2
x
2cos
2
2
x
cos
2
x
=
= ctg
x
x
2sin
cos
2
2
x
sin
2
2
korzystałem z: 1 = cos
2
x + sin
2
x, cos2x = cos
2
x − sin
2
x
14 gru 16:06
Xsc:
x
x
Skąd wzięło się to cos
2
i sin
2
?
2
2
14 gru 16:11
razor:
x
x
cos
2
+ sin
2
= 1 − jedynka trygonometryczna
2
2
x
x
cosx = cos
2
− sin
2
− wzór na cos2x
2
2
14 gru 16:38
Xsc:
Dzięki
14 gru 16:41