| m | 1 | ||
+ | ⇒ c=2m | ||
| c | 2 |
| m | 2 | 3 | |||
= | ⇒c= | m | |||
| c | 3 | 2 |
| 1 | ||
*= | zamiast + | |
| 2 |
| 30(2−2p) | |
kg, | |
| p+1 |
| 50(2p−1) | |
kg | |
| p+1 |
W pierwszym stopie jest 2x wiecej cyny niż miedzi.,
a w drugim 1,5x więcej
wiec jak sie weźmie np. x kg pierwszego stopu, to drugiego trzeba wziąć 10 − x kg
a stosunek miedzi do cyny ma być p = U{masa miedzi z pierwszego stopu+ masa z drugiego}{masa
cyny z pierwszego+ drugiego}
zastosuj to teraz
Dane są 2 stopy − miedź i cynk, w pierwszym stopie stosunek tych metali wynosi 1:2. a w drugim
2:3. Ile kilogramów każdego z tych stopów należy użyć, by otrzymać 10kg stopu o miedzi i cynku
w stosunku p.
Metoda kubełkowa:
W naczyniu 1 stosunek miedzi Cu do cynku Zn wynosi 1:2, czyli mamy 1 część Cu i 2 części Zn,
| 1 | 2 | |||
razem 3 części, stąd Cu= | , a Zn= | , analogicznie w naczyniu 2 Cu mamy 2 części, a | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 3 | |||
Zn 3 części, stąd Cu= | , a Zn= | , bo razem części jest 5. | ||
| 5 | 5 |
| Cu | p | |||
Po zmieszaniu stopów mamy stosunek | =p= | , czyli Cu jest p części, Zn jest 1 | ||
| Zn | 1 |
| p | 1 | |||
część, razem części jest p+1, stąd Cu= | , Zn= | . | ||
| p+1 | p+1 |
| 2 | 3 | 1 | |||
x+ | (10−x)=10 | /*15 | |||
| 3 | 5 | p+1 |
| 1 | ||
10x+9(10−x)=150 | ||
| p+1 |
| 1 | ||
10x+90−9x=150 | ||
| p+1 |
| 1 | ||
x=150 | −90 | |
| p+1 |
| 150 | ||
x= | −90 | |
| p+1 |
| 150−90(p+1) | ||
x= | ||
| p+1 |
| 150−90p−90 | ||
x= | ||
| p+1 |
| 60−90p | ||
x= | ||
| p+1 |
| 30(2−3p) | ||
x= | − I stop | |
| p+1 |
| 60−90p | 10(p+1)−60+90p | |||
10−x=10− | = | = | ||
| p+1 | p+1 |
| 10p+10−60+90p | 100p−50 | 50(2p−1) | ||||
= | = | = | − II stop | |||
| p+1 | p+1 | p+1 |
| 30(2−3p) | 50(2p−1) | |||
Odp: | − I stop, | − II stop | ||
| p+1 | p+1 |