równoległe k,l
Nadia: Treść brzmi: proste l i k są równoległe i l: 4x− 2y +5=0, k: y=ax+b.Trzeba wyznaczyć a.
Wiem na pewno, że spośród podanych odpowiedzi prawidłowa jest a=2. Wiem też że Ax+By+C=0 i że
postać prostej k trzeba przekształcić do postaci prostej l. Chciałabym dowiedzieć się jak
takie zadanie się rozwiązuje− trzeba podstawiać wszystkie podane warianty odpowiedzi w miejsce
a,czy coś zupełnie innego?
18 lis 21:49
18 lis 21:53
Nadia: przeczytałam tam to co wiem,czyli że a− współczynniki kierunkowe muszą być takie same. tylko że
2 nie jest równe 4. Dlatego nie wiem skąd to się wzięło
18 lis 22:02
Nadia: Eta,mogę jeszcze na ciebie liczyć? proszę naprawdę tylko o słowo wytłumaczenia...
18 lis 22:22