Parametry
Metis: Cześć

Brakuje mi jakiegoś warunku:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
2 + (m+2)x−2m+1 ma 2 rozwiązania rzeczywiste, z
których jedno jest ujemne, a drugie większe od 1.
Założenia:
Δ>0
x
1*x
2<0
O czym zapomniałem ?
14 gru 14:56
Tadeusz:
f(1)<...
14 gru 15:03
Metis: Podobny zapis znalazłem na matematyka.pl ale go nie rozumiem
14 gru 15:05
Gray: Zobacz na rysunku jak musi wyglądać parabola spełniająca warunki zadania. Zrozumiesz dlaczego
warunek f(1)<... załatwia sprawę.
14 gru 15:14
Metis: Na sprawdzianie nie bede mógł rysować zadnej paraboli.
Napiszcie mi proszę jak mogę inaczej zapisać warunek f(1) < ... i skąd owy warunek się bierze.
14 gru 15:32
razor:

współczynnik przy x
2 = 1 > 0 czyli parabola ma ramiona do góry
Żeby jeden z pierwiastków był większy od 1 musi być spełniony warunek f(1) < 0 bo gdyby było
f(1) > 0 to pierwiastek byłby mniejszy od 1
Drugi pierwiastek jest ujemny z warunku x
1*x
2 < 0
14 gru 15:38
Tadeusz:
... a na sprawdzianie rysunek poglądowy nigdy zabroniony nie jest (ba ... wręcz zalecany)
14 gru 15:46
Metis: Prawda

ale chodzi o czas
14 gru 15:46
Metis: razor
14 gru 15:47
Metis: Kolejne:
Narysuj wykres funkcji f(x)= −x * |x−2|
f(x)= −x * (x−2) dla x≥2
−x* (−x+2) dla x<2
Upraszam, otrzymuje
−x
2+2x dla x≥2
x
2−2x dla x<2
Jak teraz zbudować wykres funkcji ?
14 gru 16:51
3Silnia&6: narysowac pierwszy wykres dla x ≥ 2 i druga dla x < 2.
14 gru 16:53
Metis: Mało odkrywcze

dzięki

, a jak po narysowaniu mogę sprawdzić czy wykres wygląda tak jak
powinien , jest dobrze narysowany ?
14 gru 16:59
Mila:
Wszystko zależy od funkcji. Można tak:
Sprawdzasz w punkcie zmiany wzorów, a następnie kilka argumentów z lewej i prawej strony.
14 gru 18:31
Metis: Dziękuje
Milu za odpowiedź.
We wtorek piszę sprawdzian z funkcji kwadratowej i na pewno pojawi sie zadanie z narysowaniem
wykresu funkcji z modułem i jego analiza , w zależności od parametru. A niestety nie idą mi te
wykresy

A metoda algebraiczna niestety na lekcje za długa .
14 gru 18:51