Nierówności kwadratowe
Gazam: Rozwiąż nierówność:
x=<
√4−x2
√x2+7>2x+2
Nie pamiętam sposobu, jak rozwiązywać takie nierówności, czy mógłbyś ktoś podrzucić pomysł jak
się za to zabrać
14 gru 14:45
O:: √x=IxI
spróbuj zamienić
14 gru 14:50
Gazam: √x2=IxI jak coś, ale nie wiem czy da to coś w tym zadaniu, gdzie mamy pod pierwiastkiem całe
wyrażenie
14 gru 14:51
Eta: ?
14 gru 14:51
john2: Może wyznacz dziedzinę, i rozbij na dwa przypadki
1) x ≥ 0
Podnieś obustronnie do kwadratu.
Zrób część wspólną rozwiązania z warunkiem x≥0 i z dziedziną
2) x < 0
Nierówność dla tych xów jest zawsze prawdziwa, więc robisz tylko część wspólną przedziału x<0 i
dziedziny
14 gru 15:55
john2: Na koniec sumujesz rozwiązania z obu (obydwu?) przypadków.
14 gru 15:56